barell

Događaj

3. novembar 2016.

Novembar Vino Fest – Prvi profesionalni vinski festival

Dvodnevni međunarodni profesionalni vinski festival (4. 11. – 5. 11.) u Hotelu Zira, premijerno ove godine.

Bivša devojka moga druga? Sama činjenica da se Novembar Vino Fest (NVF) održava baš u Hotelu Zira predstavlja kuriozitet i raskid sa jednom predrasudom. Naime, ta lokacija je do sada bila „zapljunuta“ od strane redakcije časopisa Wine Style. Kada se kaže kratko „Zira“, do sada se mislilo isključivo na njihov ljupki prolećni izložbeni salon uz lutajući koncept pratećeg sadržaja. Da li će u budućnosti ostati to – Zira, vezano samo za navedeni salon ili će se od ove godine misliti i na NVF, ostaje da se vidi. Sve će zavisiti od uspeha premijere. Pored ambicioznih programskih najava, dakle, inovacija je i „upad“ na neformalno „zauzetu“ teritoriju.

Vrlo je interesantno da sve veći broj organizatora, pojedinaca i grupa, izbegava čak i mesta poput Metropola, iako je tamo održan jedan pa više nijedan, pokojni festival. Zort od karme? Možda... Iz tog razloga će biti interesantno ispratiti NVF, pošto je lako moguće da Zira pogura Metropol. Broj događaja raste kvadratnom progresijom, a broj lokacija linearnom i neko je morao „upadom“ da probije ploču vode u čvrstom agregatnom stanju. Organizatori NVF-a se hrabro ponašaju kao ledolomci.

„Sad kad smo uterali u brazdu, onda teraj...“, reče jedan prijatelj, čiji renomirani bend izvodi tražene muzičke numere koje njima ne leže po vokaciji, ali ih publika voli. Organizatori NVF-a ne samo što su upali na „tuđu teritoriju“, nego su upali u termin i Festivalu srpskih vina i rakija, koji svake godine u isto vreme organizuje Srpsko Vino, u hotelu Crowne Plaza. Ovih preklapanja termina je sve više, što je i logično, pošto po vinarijama postoji velika potreba za neposrednim predstavljanjem. Sreća je da su oba navedena događaja dvodnevna, pa se nekako i mogu obići, bez raspolućivanja organizma.

Šta nudi NVF? Lokacija nije nova, termin dupliran sa nečim što se održava peti put, radionice čiji je raspored razumno ukalupljen, ali koje opet predstavljaju zaštitni znak salona „In vino“ u Hajatu... Ovom svom „belom luku“, odnosno čenovima unutar jedne glavice, organizatori NVF-a su dodali još par čenova i modifikovali opnu. Profesionalizam, angažman vinarija sa nekoliko kontinenata (ukupno preko 60, po najavi) i neke nove teme zaokružuju smisao postojanja ove manifestacije. Interesantno je da će biti pokrenuta tema vinske berze. Kako ćemo se snaći na teritoriji ove sofisticirane, usvojene ćerke majke matematike, ostaje da se vidi, ali nije realno na tom polju očekivati čuda u sledećih desetak godina.

Uz cenovna raslojavanja istih etiketa iz različitih berbi, pojava funkcionalne berze bi predstavljala krunu razvoja posla u vinu kod nas. Na pitanje da li je to vreme bliže no što deluje, odgovore će dati predstojeći NVF. Potez je hrabar, ali neko je morao da ga povuče. Na poznatom mestu (Hotel Zira) u petak (4. 11.), prvi Novembar Vino Fest otvoriće poznati dramski umetnik Branko Cvejić. Početak je zakazan za 13 časova. Neka je sa srećom!

 

foto izvor: zvanični sajt manifestacije

 

Profesor Dionisije

"Da su Prle i Tihi pili Sovinjon Blan, vino bi se prodavalo neznatno lakše."

Charles Bukowski (1920 - 1994)