barell

Vest

19. april 2018.

Novosadski Salon Vina – Da prospemo vodu

Prvi Novosadski Salon Vina se, potpuno neverovatno, organizuje u Novom Sadu! Nije ludost, nego neverica...

Novi Sad važi za vinski grad. Ljudi iz Novog Sada se poprilično pitaju za mišljenje u vinskom svetu. Ima tih ljudi dosta. Vinarija oko Novog Sada ima koliko hoćete... U restoranima Novog Sada se troši vino u svim varijantama ambalaže. Sa novosadskog poljoprivrednog fakulteta je mnogo toga dobrog i važnog došlo. Novi Sad ima Interfest, višednevnu šarmantnu vinsku štand okupaciju centra grada, pod palicom Nataše Budisavljević Radišić. Svašta ima Novi Sad, ali do ove godine nije imao ni pismen ni nepismen vinski salon. Jednostavnije rečeno, nije imao nikakav. Mnogi gradovi Srbije, neki i bez pristojne vinarije u široj okolini, imaju svoje, pa i tradicionalne salone, a glavni grad AP Vojvodine i glavni grad severne vinske Srbije ga nemaše...

Dvadeseti april nije više poznat samo po tome što je u pitanju Hitlerov rođendan, već i po otvaranju prvog Novosadskog Vinskog Salona (NVS). Dvodnevni hepening (20. – 21. april) u hotelu Park će (po najavi) okupiti sedamdesetak odličnih vinarija iz zemlje i sveta, što je za salon više nego ozbiljna brojka. Ovde mora malo „da se digresira“. Vrlo je čest slučaj da se umesto reči „broj“ koristi reč „cifra“, što je pogrešno. Cifre su isključivo od 0 do 9, a od cifara se prave brojevi. No, da se vratimo mi na premijerni NSV. Veliki broj vinarija na jednom mestu vrlo često izaziva žaljenje tipa: „Nema šanse da sve prođem...“ Organizatori su iz tog razloga, mudro anticipirajući broj učesnika razvukli događaj na dva dana. U Vojvodini sve ide polako, pa se polako i obilaze štandovi. Da su me pitali, a nisu, podnaslov NVS bi bio – Natenane!

Dakle, natenane će se posećivati štandovi, biće sigurno i nekih premijera, predviđen je bogat program. Program je toliko bogat da bi bilo neljudski nazvati ga – prateći. Veći deo radionica se naplaćuje, što je primer uvođenja odlične prakse, pošto imate sat vremena na raspolaganju profesionalce, a profesionalci bi trebalo da koštaju. Sve košta onoliko koliko vredi, pa su onda i cene ovih radionica logične. Karte su uglavnom rasprodate mnogo ranije, pa ako imate sreće, pokušajte da nađete neko slobodno mesto.

Radno vreme NSV je i više nego razumno: Od 14 do 20h! Jesu u pitanju dva dana, ali se ipak razmišljalo i o ljudima koji izlažu. Osmočasovno ili ne daj Bože desetočasovno dreždanje za štandom, uglavnom ukazuje na potrebu da jedan od štandova bude farmaceutska kuća sa najnovijim preparatom za proširene vene. Sve duže od šest sati, lagano prelazi u maltret. Tako da... Vidi se da je kvartet koji stoji iza organizacije (Luković, Ivanović, Kostreš, Živanić) dobro promislio i o takvim „sitnicama“.

Mudro je i to što je napravljen prelaz petak – subota. U petak će svakako biti manja gužva, pa je onda moguće napraviti sondažu i proveriti „sve linije NSV“, da li su u skladu, te utegnuti šrafove. U subotu, ko živ ko mrtav, što bi rekao naš mudri narod. Tog, mudrog naroda, a i onog manje mudrog ali sklonog sofisticiranom alkoholu, trebalo bi da bude u meri da organizator i prezenteri budu zadovoljni, ali i da ne bude dušegupka. Ne sumnjamo da će se sve biti kako dolikuje. Uostalom, sve što je do sada urađeno pod šapom projekta „Wine Identity“ zaslužuje sve pohvale i maksimalnu podršku. Nema sumnje da će iste te pohvale dobiti i NSV.

Hotel Park, Novi Sad, tačno u 14 časova, petak (20. april) i subota (21. april)! Prvi Novosadski Salon Vina... Sve najbolje i neka je sa srećom, ovaj prvi!

 

Profesor Dionisije

"Da su Prle i Tihi pili Sovinjon Blan, vino bi se prodavalo neznatno lakše."

Charles Bukowski (1920 - 1994)