barell

Događaj

19. mart 2018.

Od Spilberga pa redom – Salon vina u Kragujevcu

Subota (24. mart) , Kongresni centar hotela Kragujevac, podne... Salon vina Kragujevac, po četvrti put!

Bliski susret treće vrste (1977), čuveni Spilbergov film, ujedno je i prvi koji sam u bioskopu Kozara gledao bez nadzora punoletnih lica. Tada sam se premijerno susreo i sa osobama koje su nosile baklju preduzetništva u izumrlom socijalizmu. Ljude koji su metodama primenjene verovatnoće, uz predatorski instikt anticipacije, pazarile svežanj karata za ulaz u bioskop, pozorište, pa i utakmice najpre, svi smo zvali jednostavno – tapkaroši! Kupiš ranije, skuplje prodaš kasnije. Kakve to sad veze ima sa vinom, a posebno sa predstojećim Salonom vina u Kragujevcu? Možda i nema.

Prva asocijacija na Spilberga bi danas možda bila „Žoržova lista“ (Zoran Dragoljević Žorž, kancelar Vinskog Viteškog Reda Šumadija), odnosno spisak od 54 vinarije koje učestvuju na salonu. Ne spasava Žorž vinarije od anonimnosti, daleko bilo, pošto dolazi sam krem srpskog vinarstva uz brižljivo selektovane goste, mada ne sporim da bi to verovatno i uradio da je u prilici. Ovde se radi o tapkarošima. Jagma među vinarima na nepostojeća slobodna mesta u Kragujevcu, gotovo da rađa potrebu za pojavom drevnih preduzetnika, odnosno onih koji će štandove zakupiti ranije i kasnije ih ustupati po višoj ceni. Ako se to igde desi, desiće se upravo u Kragujevcu! A znamo i zašto...

Cilj svakoga ko teži napretku je da se menja, popravlja, istražuje... Najagilniji vinski viteški red u nas, ovaj šumadijski, evo već četvrtu godinu za redom, pomera granice i postavlja neke nove standarde kada su vinska okupljanja ovog tipa u pitanju. Naime, jedini realan problem dosadašnjih Salona, beše skučen prostor i niska tavanica, što već sa vrata asocira na manjak kiseonika (već sam pisao o „Salonu ispod sača“). Ove godine je i to rešeno, pošto se prelazi u veći i konformniji prostor, na istoj adresi. Da će biti i bukvalno 300 (broj etiketa) čuda da se proba nije novost, ali na četvrtom Salonu imamo i komotno disanje kao novitet i benefit.

Zaista je veliko zadovoljstvo pratiti razvoj ovog velikog vinskog događaja od nastajanja. Vinski Vitezovi Šumadije se iskreno trude, mada u njihovom slučaju sve izgleda lako i precizno (svakako najteže za postići), da vinskoj publici Kragujevca, Šumadije, Srbije i gostima iz inostranstva prirede maksimalan užitak. I uvek je to optimalno, sa par bravura. Ovogodišnji Salon će po običaju pratiti interesantan i publici atraktivan prateći program, na kome inače, od onog prvog 2015-te, insistiraju. Takav koncept, uz mudro određen termin, redovno „pogura“ vinare da proture i neku premijeru. Verujemo da neće izostati ni ovog puta.

Izostanak sa ovog Salona se može smatrati neopravdanim, a dolazak je na potezu od 12 – 20h... Hotel Kragujevac, subota, 24. mart! A što se tiče Spilberga, koga ćemo, Bože zdravlja, verovatno jednom i ugostiti u prestonici Šumadije na Salonu vina, ima on u svom portfoliju još jedan film interesantnog naslova: Carstvo Sunca („Empire of the Sun“). Ako ste za Carstvo Vina, vreme i adresa su na početku ovog pasusa. Vidimo se u Kragujevcu!

 

Profesor Dionisije

"Za uživanje u robusnom vinu nama nije neophodan biftek!"

Vegeta & Rijana (začinjene estradne umetnice)