barell

Događaj

1. mart 2020.

Osmi Paraćin a mart sedmi – Beskompromisno slaganje kockica

Sedmog marta, tačno u podne, Hotel Petrus, srce Paraćina. Osmi Salon vina!

Da je broj vinskih manifestacija sve veći, sada je više nego očigledno. Da se ti događaji sve više preklapaju, takođe je jasno. Svaka opština koja drži do sebe, trebalo bi da ima neki izotop vinske smotre u agendi. Sezonu pojačane vinske promotivne aktivnosti u kalendarskoj godini, do sada je tradicionalno otvarao Beo Wine na Beogradskom Sajmu. Nekada su političari (gramatički pogibeljno) izgovarali: „Sve je prisutnija odsutnost“, što bi mogla biti ocena ovogodišnjeg, jedinog vinskog baš sajma u zemlji. Beo Wine i dalje predstavlja medicinski poluopravdanu tetovažu na koži zadnjice Sajma Turizma, pa bi bilo dobro da se novovaspostavljeni savez malo pobavi ovom temom, zbog snažnog potencijalno kohezionog karaktera.

Dok se „viša sila“ (nadamo se toplo) bude bavila tom temom, fokus će nam biti na „slonskom vinskom Bermudskom trouglu“, u kome misteriozno nestaje skepsa: Paraćin – Novi Sad – Kragujevac. Prvo teme trougla je svakako, martovska srpska vinska prestonica – Paraćin. Salon vina u Paraćinu će se ove godine održati sedmog marta, u podne, u hotelu Petrus, jednom od vizuelnih simbola grada. Kako je Petrus (verovatno „najvinskije“ ime za hotel – prim. aut.) od mesta za izbegavanje postao pravi primer domaćinski toplog, izvorno ljudskog hotelijerstva i kako je paraćinski salon avanzovao od svedene smotre amaterskog vinskog stvaralaštva do jednog od najprestižnijih događaja u zemlji, tako bi se i druge stvari mogle u zemlji modifikovati. Trud, rad, znanje i jasan cilj. Prosto je, bar na papiru...

Salon u Paraćinu je jak ko crna zemlja! Istoga dana će se u Beogradu održati i Wine Mart, prošle godine apsolutno najveći pozitivni šok, savršeno i bogato organizovan, sa obiljem inostranih (i domaćih) boca za strahopoštovanje. U konkurenciji Wine Marta, do skoro bi bilo potpuno pogibeljno organizovati bilo šta, od svadbe do Titove sa’rane. Danas je i to moguće. Više od šezdeset sjajnih vinarija će po osmi put građanima, vinskim znalcima, ugostiteljima i trgovcima Paraćina, ali i Ćuprije, Jagodine, Kragujevca, Kruševca, Niša, svakako i Beograda predstaviti, pa jedno stotinak laureata renomiranih svestskih vinskih takmičenja. Primera radi, gotovo sva nagrađena vina sa poslednjeg Mundus Vini ocenjivanja, biće u Paraćinu! Malo li je, sestre i braćo?

O konkretnim imenima onih koji učestvuju sedmog marta u Paraćinu nećemo iz više razloga. Pre svega, neko će odustati, neko novi se prijaviti, a svi su važni... Posle ćemo, ima vremena. Slaganje utisaka nakon ovog izuzetno važnog događaja je uvek veliko zadovoljstvo. U organizaciji i pod pokroviteljstvom agilne i posvećene TO Paraćin, salon raste iz godine u godinu i toj organizaciji pripadaju najveće zasluge za kvalitativnu i kvantitativnu ekspanziju Salona. Iz korpusa „ranih radova“ je sačuvano takmičenje „Samo Naše“ (u organizaciji Vinskog Viteškog reda Steva Pisar), gde se ocenjuju vina od autohtonih, novostvorenih (sada su i one već komotno autohtone – prim. aut.) i odomaćenih sorti grožđa. Proglašenje najboljih po mišljenju stručnog žirija, desiće se po tradiciji, na samom Salonu. Da takmičenje ima smisla, pokazuju brojevi, odnosno sve veći broj uzoraka, kako je gore navedeno, iz godine u godinu.

I ove godine se očekuje između 3000 i 4000 posetilaca po slobodnoj proceni. Pored činjenice da su saloni mahom prezentativnog karaktera, za paraćinski je interesantan podatak snažna i poslovna komponenta. Često se zaboravlja svrha i smisao ovakvih manifestacija. Nije poenta u nekontrolisanom opijanju, već i u mogućnostima da veliki broj ugostiteljskih i trgovačkih radnika iz okoline događaja dođe u kontakt sa nečim što svakako predstavlja poslovnu priliku kroz nadgradnju ponude. Organizator je tu da odradi praktični deo. Umesto da komercijalni sektor svake vinarije „baza“ od lokala do lokala i otvara grdne boce za po gutljaj testiranja, vinska smotra bilo kog  tipa je tu da se sve to optimizovano obavi brzo i na jednom mestu. Par stotina ugostitelja proba par stotina uzoraka i kockice se slažu. Tome bi to trebalo da služi, ako se neko pita.

Publika u Paraćinu spada u sam krem, po svim mogućim aspektima. Potpuno objektivno sagledano: pristojan, kulturan, dobroćudan i ljubazan svet. Ono što Srbija jeste i mora biti. Samo tako je bilo moguće privući i inostrane izlagače, kojih će ove godine premijerno biti desetak. Iz svega navedenog je potpuno jasno da su kockice na putu potpunog slaganja i da Salon u Paraćinu stoji nepokolebljivo na prvoj liniji odbrane Vinske Srbije. Sa tog mesta ga ništa ne može pomeriti...

 

Profesor Dionisije

"Pijanstvo nije ništa drugo, nego dobrovoljno ludilo."

Seneka