barell

Vest

4. novembar 2016.

Peti jubilarni Festival srpskih vina i poneke rakije

U hotelu Crowne Plaza (4. i 5. novembar), a u organizaciji firme „Srpsko vino“, Festival srpskih vina i poneke rakije

Na sada već tradicionalnom mestu, u velikoj sali hotela Crowne Plaza (bivši Intercontinental), danas (4. novembar) sa početkom u 15 časova, startuje jubilarni dvodnevni peti Festival srpskih vina i poneke rakije. Ulaz za posetioce je slobodan i po toj, više nego popularnoj ceni, pridošli će biti u prilici da testiraju širok dijapazon vina, rakije i ponekog sira.

Tajna najavljenog širokog spektra vina pre svega iz Negotina (i okoline) je u činjenici da je njihov nastup svesrdno pomogla nemačka firma GIZ. Iz navedenog razloga, svi oni koji su zainteresovani da osete duh i dah Negotinske krajine, ali i ostalih delova vinske Srbije koji su se odazvali organizatoru, moći će da utole znatiželju. Ovakav (frontalni) nastup je poprilično koristan za komparativan pristup degustiranju. Inače su nam puna usta pimnica, pa da vidimo na delu o čemu se tu radi. Kolektivni nastupi određenih rejona uvek nose posebnu težinu, pošto im se osim izvorno vinskog, obično sa pravom nalepi i turističko – privredni karakter.

Na samom festivalu, po rečima organizatora, biće zvanično objavljeni i rezultati sa takmičenja koje je ovom događaju prethodilo. Održano nacionalno takmičenje je, sada već kao po pravilu, podržano od strane našeg ministarstva za poljoprivredu, što mu daje popriličnu specifičnu težinu. Siromašan odziv vodećih srpskih vinarija se uvek kompenzuje isplivavanjem nekih novih, kojima je ovo prilika za proboj. Oni tu priliku uglavnom lepo iskoriste.

Od izlagača, sem pomenutog „frontalnog Negotina“, mogu se prevashodno očekivati starosedeoci, odnosno stari znanci sa manifestacije „Zemunski vinski trg“ (isti organizator), koji već tradicionalno uzimaju učešće. Na veliku žalost ljudi sklonih vinu, ovoj manifestaciji je u termin upao Sajam u Ziri, pa će pažnja biti rasuta. No, bilo kako bilo, Festival srpskih vina i poneke rakije ima svoju publiku, pa tu ne bi trebalo da bude problema. Oba ova događaja su lepa uvertira u daleko najveći i najomiljeniji od svih, odnosno festival u Lazarevcu, koji je na programu sledeće subote, a gde će izlagati preko 50 najvećih srpskih vinarija!

 

Profesor Dionisije

"Danas se uopšte ne isplati imati pare!"

Snowy White