barell

Vest

9. decembar 2016.

Počeo Hajat

„Šta kaže ovaj?“ „Hajat!“ „A?“ „Hajat!“ „Ne čujem dobro...“ „Poč’o Hajat, bre...“

Parafraza legendarne replike iz „Balkan Ekspresa“, Branka Baletića, bez one sočne psovke na kraju, trebalo bi da predstavlja neki oblik prigodnog poziva na trinaesti po redu salon vina u beogradskom hotelu Hajat. Beogradska čaršija inače već drugi dan bruji o incidentu u jednom skadarlijskom restoranu. Sa pravom razjareni kuvar je dobio otkaz zbog ometanja vokalno instrumentalnog sastava u ispunjavanju muzičke želje veseloj švapskoj družini. „Lili Marlen“ u „Balkan Ekspresu“, Toma Zdravković prvo odbija da peva, a onda nakon batina to odrađuje toliko maestralno da bi se u njega zaljubila i Marlen Ditrih, lično. Doduše, život je pokazao da bi se pre on u nju zaljubio i snimio joj pesmu.

Čitav događaj ima svog zajedničkog sadržaoca, na Balkanu popularnog pod imenom Bajaga. Dakle, verovatno su muzičari veselim Švabama pevali najgoru Bajaginu pesmu ikad – „Moji su drugovi...“ A onda su se Švabe zaigrale omiljene igre implikacija... „Moji su drugovi“, pa onda „Berlin“, zatim logična „Marlena“, pa se došlo do Marlen Ditrih i prirodne „Lili Marlen“. No, da se ne preteruje sa digresijama, mada mi tastatura plače za tim da u najavu Beogradskog Salona Vina ubacim lažnu vest o tome da je jedna velika hrvatska vinarija otkazala svoju radionicu slaganja vina i čokolada u strahu od demonskih Pionirovih Galebova. Tako da to nećemo napisati i idemo na trinaesti, više srećni nego (ne daj Bože) baksuzni, salon vina.

Dakle, petak, 9. decembar 2016, trinaesti Beogradski Salon Vina (BSV) koji se zbog svog dvodnevnog karaktera preliva i na subotu. Svaki kraj je na neki način i početak. Stoga, iako se BSV doživljava kao prirodan završetak vinske kalendarske godine u promotivnom smislu, zbog svog termina on predstavlja i uvod u novu. Naime, na salonu će sasvim sigurno biti nekoliko premijera, mahom iz ovogodišnjeg belog korpusa. Naravno, neće izostati i odležali crveni noviteti, ali od ranijih berbi, prirodno. BSV je važan događaj i vinarije neretko čuvaju svoje adute kao mamac. Jednostavno, važno je privući pažnju.

Ono što samo po sebi privlači pažnju i po čemu je BSV neprikosnoven je svakako prateći program. Prateći, koji je glavniji od glavnog, ponovo nakrcan radionicama, master klasovima, vertikalama, slaganjima vina i hrane... Ovo enološko „Sokratovanje“ (da saznate koliko ne znate) je u Hajatu ponovo podeljeno po salama. Mnogi iskreni ljubitelji vina će se naći u „FEST matriksu“, nežno upareni sa Hajzenbergovim principom neodređenosti: Kako biti na više mesta u isto vreme? Pa, nikako! Upamtite da su sve radionice verovatno popunjene, ali mahom imenima koja se neće i pojaviti iz raznoraznih razloga... (zaboravio-la, zapričao-la se na nekom štandu, odužila se pljuga kod piksle iza rotirajućih vrata i slično)

BSV se ove godine verovatno vraća na kolosek kao lokomotiva. Veliki je broj prijavljenih vinarija, pre svega zbog (razumno) umanjenih kotizacija. Publiku svakako neće obradovati povećanje cena ulaznica (tisuću i pol čokoladnih dinara), ali ako se uzme u obzir šta je sve u ponudi, fakt je da događaj toliko vredi. Moglo je biti jeftinije, ali i skuplje. Krivicu snose i naše vinarije, pošto mi u zemlji više gotovo da i nemamo loše vino. Kada ponuda ne valja, onda je i džabe – skupo.

Ono što najtoplije preporučujemo vama, dragi čitaoci, je da se udarnički pobavite komparacijama, pošto ćete na jednom mestu imati domaća, ali i odlična uvozna vina. Čisto da se uverite gde se trenutno nalazimo sa proizvodnjom i koliko im bukvalno „dišemo za vratom“. Sve u svemu, ovogodišnji BSV je važan po nekoliko osnova, pa ga nikako ne bi valjalo propustiti. Ono što se obavezno mora propustiti je kafa u Hajatu koja košta ko kilo prasetine na prehrambenoj magistrali, poznatijoj kao Ibarska. Vidimo se na BSV, od danas u podne, pa do...

 

Profesor Dionisije

"Neka te ne zabrinjava što se za tvoje mogućnosti ne zna, već se radije brini o tome što ih nemaš dovoljno."

Konfučije