barell

Vest

31. oktobar 2015.

Pobednici i neporaženi – Festival srpskih vina i rakija

U toku je četvrti Festival srpskih vina i rakija. Odlična prilika da se utvrdi gradivo i proba nešto novo..

Da je vinska scena živa i puca od zdravlja pokazuju razna takmičenja u zemlji i inostranstvu. Što se tiče domaćih takmičenja, situacija je poprilično svedena na lokalni nivo, pa se može smatrati uspešnim svaki pokušaj šireg nacionalnog okupljanja. Privredno društvo „Srpsko vino“ na takvoj platformi po četvrti put održava nacionalno takmičenje i prateći festival u hotelu Crowne Plaza. Juče (30. 10.) su proglašeni pobednici i svečano otvoren festival. Najbolje belo vino takmičenja je šardone Vinarije Đorđević, a najbolje crveno – merlo Vinarije Milosavljević.

Učesnicima i gostima festivala su se obratili: g. Velibor Pešić, dr. Vladimir Puškaš, g. Gvozden Radenković i g. Andreja Mladenović. Kratak osvrt na samo takmičenje (izostanci perjanica srpskog vinarstva, između ostalog...) začinjen je neposrednim dodelama trofeja. Diplome i medalje učesnicima festivala koji su uzeli učešće i na takmičenju, podeljene su pre početka ceremonije. Te plakete predstavljaju sastavni deo dekora štandova. Uobičajena simpatična pojava.

Čudnija i još simpatičnija pojava je donekle opravdan strah skeptika od obima festivala, ako se uzme u obzir broj etiketa unutar takmičarskog procesa. Broj vina koja se mogu konzumirati na festivalu višestruko premašuje „takmičarske“ etikete. Ovo je vrlo česta praksa, koja ukazuje na to da mi više volimo „ono konkretno“. Iz ovoga se zaključuje da je vinarijama daleko važniji sud publike, od suda bilo kog žirija ovoga sveta. Na to imaju potpuno pravo, ali je samim tim opravdana i praksa da takmičenje prati festival ovakvog tipa. Niske cene kotizacija za izlagače uz besplatan ulazak zainteresovane publike su uvek dobitna kombinacija.

„Civilno prisustvo ljudstva“ mnogih vinarija koje ne učestvuju neposredno, najbolji je dokaz da ovaj festival, uz izvesne antibiotik modifikacije, može ponovo biti šire značajan. Svi se sećamo gotovo reprezentativnog okupljanja u „Falkenštajneru“, od pre dve godine (drugi festival – prim. Vinovnik). Da bi sledeći, peti po redu, obimom i značajem krenuo eksponencijalnom uzlaznom putanjom, neophodno je podržati ovaj tekući, pošto razloga za to ima pregršt. Naša vina su već sada na toliko zavidnom nivou, da svako okupljanje, makar i tri vinarije u ćošku „ozloglašenog“ šoping mola, predstavlja događaj. A kamoli kada imate priliku, kao još danas, da na jednom mestu probate desetine i desetine, odličnih vina. Naši vinari su krvavim radom i poslovično hazarderskim trudom zaslužili posećene štandove, gde god da se pojave... Stoga ih posetite i danas, u Crowne Plazi, od 15 do 23 časa...

 

Profesor Dionisije

"Gledajući kako se u najgorim mukama unutar ogromne bačve davi poslednja supruga njegovog strica, mali Džonatan reče - U vinu je i strina!"

iz romana "Svedok fermentacije", anonimni autor