barell

Događaj

13. oktobar 2018.

Prokupacija – Treće izdanje

Svetski (Međunarodni) Dan Prokupca, 14. oktobar, ponovo se slavi širom sveta. Salon Prokupca (14. 10., City Garden, 16:00 – 21:00) u Beogradu!

Počelo je stidljivo. Sledeće godine dobilo jak internacionalni karakter. Ove godine, po treći put vinska Srbija sa prijateljima širom sveta slavi veličanstveni prokupac. Svetski Dan Prokupca, četrnaesti oktobar, 2018-te dobija pravu formu i zaista postaje praznik. Praznik koji se slavi samo na jednom mestu, nevezano za broj ljudi, de facto nije praznik. Stoga raduje ovo širenje Prokupacije.

Ako nešto slave isključivo gosti kafane „Drž’ da ga nabijem“, onda to može biti samo spektakl u tom renomiranom ugostiteljskom objektu. Ili recimo, Nova Godina samo u Domu Sindikata?! Praznik mora biti široko prihvaćen, da bi se opravdao. Poželjna je benigna epidemija! Prokupac se od ove godine zaista slavi svuda i može se reći da su Igor Luković i Toma Ivanović ujedinjeni u Wine Identity, pokrenuli pravu lavinu. Bili su fitilj za vinski eksploziv širom Srbije. (Cenim da je Igorov omiljeni lik iz Kapelskih Kresova upravo bio Prsan – prim. aut.)

Za razliku od prethodne dve godine, očevici smo situacije u kojoj se veliki broj vinoteka, vinskih barova, restorana i svih ostalih mesta koje neguju kult vina ovaj dan radno i operativno iščekuje i dočekuje. Na sve strane su radionice, degustacije, akcijske prodaje... Formalne i neformalne diskusije na temu Princa srpskih vinograda odvijaju se od petka (12. 10.), preko subote (13. 10.) do završne svečanosti u nedelju (14. 10.) kada je i zvanično praznik. Do skoro se prokupac na više mesta pravio nego prodavao, pa je i bilo izvodljivo sve nagurati u jedan kalendarski dan. Na veliku radost, to više nije slučaj. Popisivati sva ta mesta je mukotrpan i dosadan posao. Stoga, svratite u najbližu vinoteku i priključite se priči.

Na veliku žalost pisca ovih redova, na neprikosnoveni Svetski Dan Prokupca (službeno se praznik zove Međunarodni, ali moje je pravo da ga zovem ovako), dolazi Jethro Tull. Od svih dana, izabrali su baš 14-ti oktobar?! Zbog obaveza na Salonu, neću moći da spojim dve radosti i prisustvujem, malo je reći koncertu, ali imam pravo da to preklapanje dva spektakla protumačim kao nešto što nije slučajno. Život čine iskušenja. Za propuštanje Salona Prokupca naprosto nema izgovora, osim ako baš tada slavite u nekom svom ambijentu.

Elem, Salon Prokupca će biti održan 14-tog okotbra u City Garden-u (šoping centar u Rajićevoj, III sprat), od 16h do 21h. To je ono čudno ogromno zdanje koje se nalazi pored naše prelepe Gradske Biblioteke. Predstaviće se svojim prokupcima veliki broj vinarija koje ga proizvode, a cena ulaznice je 1000 dinara.

 

Profesor Dionisije

"Ambicije i buve rado skaču uvis."

(italijanska narodna poslovica)