barell

Vest

15. jun 2016.

Puževi ili DWWA 2016

Ajd’ sad da pišemo o onome što znamo već mesec dana! Ajd’ da sad zvanično kažemo ko je šta dobio na Dekanteru! Ajd’ u...

One večeri kada smo kuvali sa Aleksićkama, objavljeni su rezultati sa ovogodišnjeg Dekantera. Dok sam ovlaš obrisanim, iako još uvek masnim rukama primao pozive tipa: „Brate, ako iko zna – ti znaš! Ko je šta dobio?“, ali i sam zvao, da budem brat koji je saznao pa javio, kolege su stražarile pored lonca da im ne uteknu taze gambori iz Topčiderske reke i iz šerpe... Sad se setih sumanute Brazilke na „24 kičen“ kojoj su posle sata boravka na tihoj vatri puževi ispustili dušu. Ona je to propratila rečima: „Najzad su se smirili...“ Nisu se smirili, životinjo, nego si ih pobila! Dakle, da se vratimo na temu... Ispalo je da sam zbrisao od šporeta zato što izbegavam kulinarstvo, a radilo se o tome, da su linije bile usijane zbog Dekantera.

Mesec dana kuvanja javnog mnjenja, poput onih ubogih puževa, je završeno. I sada se zna. Sada može da se piše o tome. Sada?! Da vidimo kako je eminentni žiri, podeljen u silesiju panela, sedeći na jednoj hladnoj, bezosećajnoj i izolovanoj ostrvskoj teritoriji sagledavao stanja i potencijale nečega što su ljudi sa puno posvećenosti, znanja i nade sačinili. Kako su to oni procenili šesnaest hiljada vina iz celog sveta?

U elitnoj priči, koja se nekada zvala International Trophy, a sada se zove Platinum – Best in Show, dodeljena su četiri trofeja manje no prošle godine (35), odnosno 31. Poslovično, Francuzi tu „vode kolo“, sa devet trofeja, jedan više u odnosu na 2015-tu. Pravi pobednik kao vinska zemlja, svakako da je Čile, sa šest trofeja, što je najveći skok u odnosu na prethodnu godinu (2). Od toga je čak pet vina iz petnaeste! Španci su sa pet spali na četiri, a Italijani sa tri na dva. Najveći „pad“ beleži Južna Afrika sa samo jednim trofejom, od prethodnih pet. Tu je i Australija sa tri (5) i Portugalija sa dva (1). Ove godine su najznačajnije trofeje ponele Švajcarska i Hrvatska, a da prošle godine to nije bio slučaj. Slovenija (1) i Novi Zeland (2), ove godine su praznih šaka.

Što se naših vina tiče, a to nas svakako najviše zanima, generalno i nismo loše prošli. Pet srebrnih vina i petnaest bronzanih nije saldo za „ripanje“ od sreće, ali svakako da je rezultat daleko od neuspeha. Tu smo gde smo, iako su naši vinari umereno nezadovoljni rezultatima. Kada se kaže umereno, pre svega mislimo na to da su mnogi anticipirali po koju medalju ozbiljnijeg sjaja od ovih koje su dobijene. Trebalo bi da je žiri malo „raskravljen“ nakon jednog trofeja pre dve godine, ali to izgleda nije slučaj. I popularni Socijalistički Federativni Region Okruženje je tu negde, a radi se o provereno dobrim vinima. Severozapad zajedničke pokojne zemlje se još i drži nekako, ali nas lumeni u Londonu ipak drže kao globalnu periferiju.

Može se biti pesimista (ziheraški impotentni mudrac) i tvrditi da ćemo svi zajedno imati obrnuti samotok majčinog mleka dok nas najzad ne shvate ozbiljno, ali to nije naš put vina. Dok ne budemo sa kompletne teritorije vukli stabilnih nekoliko trofeja, trajaće ova borba za priznavanje. A kada se to desi, onda ćemo se (kao vojske) sećati ovih teških i borbenih godina sa osmehom i uz čašu domaćeg, najboljeg vina. Do tada nam ostaje da čestitamo svim nosiocima trofeja i medalja, a našim proizvođačima vina posebno.

Srebrne medalje:
Trijumf Barrique (2012, Vinarija Aleksandrović, Oplenac)
Rodoslov Grand Reserve (2009, Vinarija Aleksandrović, Oplenac)
Plavi Princip (2013, Molovin, Fruška gora)
Icon Campana Rubimus (2013, Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica)
Bonaca Limited (2014, Vinarija Aleksić, Vranje)

Bronzane medalje:
Kardaš (2013, Vinarija Aleksić, Vranje)
Kardaš Limited (2011, Vinarija Aleksić, Vranje)
Regent Reserve (2012, Vinarija Aleksandrović, Oplenac)
Dolina XII (NA, Bačina, Kruševac)
Misija Chardonnay (2013, Podrum Janko, Smederevo)
Mcc Traminac (2013, McCullough Wines, Fruška Gora)
Crveni Inat (2010, Molovin, Fruška gora)
25 Reserve Cabernet Sauvignon (2012, Podrum Radovanović, Krnjevo)
Selekcija Chardonnay (2013, Podrum Radovanović, Krnjevo)
Tri Morave belo (2015, Temet, Jagodina)
Tri morave roze (2015, Temet, Jagodina)
Trag (2013, Vinarija Despotika, Smederevska Palanka)
Aurelius (2012, Vinarija Kovačević, Irig)
Credo (2013, Vinarija Virtus, Žabari)
Gewurtztraminer (2014, Vinarija Virtus, Žabari)

 

Profesor Dionisije

"Kad se pravi genije pojavi, možete ga poznati po tome što se sve budale nalaze u savezu protiv njega."

Džonatan Svift