barell

Vest

6. jul 2013.

Roze Kazimir u Krugu i van kruga

Klub Krug sigurnim koracima grabi ka poziciji nove gradske vinske oaze. Roze Kazimir, premijerno, 5. VII 2013!

Kazimir? Prva asocijacija - drum’n’bass od pre deset godina… Možda Kazimir Maljevič? Ne! U pitanju je Kazimir Mihajlović, čovek koji proizvodi organsko vino. Na samom jugu Srbije, ispod planine Radan, u selu Mijajlica, sunce vinima daje posebnu snagu, gustinu i boju. Tako bar kaže Kazimir. Pa da vidimo…

Šta mi možemo reći o rozeu „Kazimir?” Boja nije baš ona prava za roze, na koju smo navikli. Kada bi bilo sipano 0.03 i onako od oka, sa metar, svako bi se zakleo da je u pitanju konjak. Ova kupaža prokupca, crvene slankamenke i vranca je vrlo specifično i potpuno čudno vino na „prvu loptu“. Prepuno je voćnih i cvetnih aroma.

Da na flaši nije pisalo da ima 14% alkohola i da mi iz nje direktno nisu sipali vino, bila bih ubeđena da se negde ispod šanka krije flaša sa sirupom od višnje! Iako izuzetno dopadljiva, ta osobina je za vino pomalo troma. Pored prijatnog balansa, fali mu malo živosti i zrnce kiseline: Ipak je to rose! Kika Stanojlović kaže na to, da bi trebalo uraditi kupažu različitih godina (mi smo pili 2007), pošto su neke presušne, neke prevlažne… Sa tom konstatacijom se mlađi Mihajlović složio.

Uvek se prijatno iznenadim kada probam nešto potpuno drugačije i neočekivano, a ovaj rose to svakako jeste. Potpuno organsko piće, bez sumpora, bez ikakvih hemikalija, pristojno je usladio prijatno veče. A dok (možda) stigne taj malo „življi“ sa ovim možemo da se lagano njišemo i veselimo. Naravno, ako nam finansije dozvole. Košta tri soma u Krugu! Braćko...

 

Profesor Dionisije

"Kaže se katkada za kritičare, da ne pročitaju do kraja delo o kome su prinuđeni da pišu. Da bi se znala sorta i kvalitet vina nije potrebno popiti celu bačvu."

Oskar Vajld