barell

Događaj

26. jul 2016.

SERSA dnevnikov dodatak ili - Turn the Page

SERSA je sinoć obeležila uspešnu organizaciju nedavno završene generalne skupštine ASI. Pored toga, ni ostalih povoda nije manjkalo.

Zašto u naslovu stoji – dnevnikov dodatak? Radi pumpanja libida jednog našeg nažalost predsednika, centralna informaciona emisija „TV dnevnik“ je predstavljala laki peting za nastavak (od 15 min. do pola čuke – prim. aut.) u kome smo mazohistički uživali u lažnim telegramima podrške voljenom njemu. Bilo kakav buket telegrama od tada i nazivamo „dnevnikov dodatak“. E pa ovo sinoć je bilo nešto sasvim drugačije. Predsednik SERSA, g. Dejan Živkoski nije čitao brojne poruke gostima u zemlji od gostiju iz inostranstva. Nije bilo potrebe... Valjda zato što su poruke bile prave!

Svima je jasno kako su se predsednici nacionalnih udruženja somelijera kod nas proveli. Posetili su skoro desetak vinarija i upoznali se sa enološkom municijom koja se ovde sve žešće, sve bolje i sve više proizvodi. Ako se uzme u obzir da su svratili i u Vinsku Kuću Kovačević, e onda... To je onaj restoran na obodu Iriga u kome su vrata mala, ma koliko velika bila. Mislim, kad se izlazi. A nisu bili samo tamo. Nije nemoguće da nekolicina somelijerskih nacionalnih glavešina i dalje luta aerodromom Nikola Tesla sa idejom da nabode pravi gejt. Dočekani su izuzetno kulturnim i reprezentativnim salonom srpskih vina u Hajatu, koji je bio pun pogodak. Zahvalan uvod i jasna pokazna vežba za ono što je sledilo.

Bilo kako bilo, sve je to gotovo i sada se ide dalje. Živkoski se u svom uvodnom izlaganju sinoć osvrnuo na tih nekoliko dana i najavio nove planove. Sledeće godine će se takmičenje za najboljeg somelijera Balkana održati kod nas, a biće i domaćih takmičenja, ne samo da bi se ostalo u formi. Predsednik SERSA je sa ponosom napomenuo kako smo jedina zemlja koja svake godine iznedri bar po jednog somelijera sa ASI sertifikatom, a potom se kulturno zahvalio svima koji su pomogli da se generalna skupština ASI i održi: pojedincima lično, vinarijama i još nekim firmama. Odabrani su dobili i konkretne poklone u vidu magnum boca. Po izlasku iz lokala Steak & Wine, poslednja „klasa“ somelijera je „pokupila“ diplome za položen, zahtevan kurs. Ovom prilikom i mi svim novim somelijerima čestitamo na inicijaciji.

Pišem „novim somelijerima“, a mislim – deci! Mladi, zdravi, pametni... Čak i oni nešto stariji deluju mlađe. Mlada struka, mladi predavači, mladi polaznici... Mlada nam je, globalno, vinska sfera društva, a uspeha je sve više. „Idemo dalje!“, što bi rekao pokojni Gaga. Ako se osvrnemo samo par godina iza sebe, sve što je u vinskoj branši postignuto zaslužuje divljenje, uz gromoglasan aplauz i još snažniju podršku.

E sad, žurka. Brojne zvanice iz vinskog sveta su uživale u domaćim vinima širokog spektra, odličnoj klopi i muziciranju dva vrsna umetnika. Gospodi Dudi Bezuhi i Neši Zlatanoviću vinska publika nije strana pa je i ovo bio još jedan pogodak organizatora. Za Zlatanovića, slušajući ga sinoć, moglo bi se reći nešto što nije baš uobičajeno, ne samo u zemlji, nego i mnogo šire: On publiku ne bira, nego je prevodi na svoju vodenicu. Na taj način, kratkotrajno asimiluje i „vinske ljude“, prevodeći ih u publiku Bluza. Dominantna demonstracija kvaliteta. Koncert u dva seta, pod nezvaničnim nazivom: „Ko ne voli, poštovaće, a ko voli, uživaće!“, se u oficijelnom delu bližio kraju, a onda...

Onda su odsvirali „Turn the Page“, Boba Sigera. Nezvanična himna svih bajkera planete! Simbolika? Naravno... Protumačite sami! I nije važno da li su je „klinci“ znali preko obrade velike Metalike ili u originalu... Ili je uopšte i nisu znali. Odličan kraj odlično osmišljene i realizovane žurke jednog od najagilnijih esnafskih udruženja u nas.

 

Profesor Dionisije

"Za uživanje u robusnom vinu nama nije neophodan biftek!"

Vegeta & Rijana (začinjene estradne umetnice)