barell

Lično

19. mart 2017.

Srećno

Vinarije Toplički Vinogradi (drugo, vezano učešće) i DOJA, brane boje Srbije na festivalu ProWein u Diseldorfu.

Mada mi na običnu „da – ne“ pitalicu bez problema nađemo par stotina različitih odgovora, u slučaju promovisanja našeg vinskog stvaralaštva na svetskom nivou, ipak imamo samo dve opcije. To su: „Dosta više čekanja. Idemo!“ i „Nije još vreme, kao da oni samo nas čekaju...“ Oni koji zagovaraju prvu opciju, do sada su, sem prošlogodišnjeg kolektivnog nastupa na Vinitaly 2016, mahom činili ekstreman individualni (pre svega materijalni) napor da se pojave u najbeljim delovima belog sveta, kad je vino u pitanju. A defetistička družina verovatno zna šta čini.

ProWein svakako nije nužno dodatno objašnjavati. Svima je jasno da se tamo (kao Vinska zemlja) naprosto mora biti! Onima koji nemaju dovoljno informacija, potrebno je samo reći da je to najvažnija vinska smotra na svetu, pa čak i malo važnija od toga. Gotovo sve zemlje i pokušaji zemalja u okruženju, već uigrano nastupaju (neki par puta vezano, a neki su već standardni dekor ProWein-a) u Diseldorfu. Koga nema, pitanje je da li ga uopšte i ima. U našem slučaju to bi glasilo, nije da nas ima, ali nas i ima. Sve zasluge za „nije da nas nema“ pripadaju hrabrim vinarijama sa juga Srbije, odnosno dvojcu: Toplički Vinogradi (TV) i DOJA.

U odbojci imate situaciju „šest na šest“, pa ko kako prođe. Pošto kod nas ili ne postoji neko ko se ovim stvarima bavi ili to radi ovako kako radi (nikako), dolazimo u situaciju da na njih šest preko mreže izađu naših dvoje, pa se bore. Sasvim je jasno da svaki osvojen poen predstavlja malu ali zasluženu pobedu. Prošlogodišnje iskustvo sa Vinitaly, ipak je dokazalo da je moguće napraviti kolektivan nastup. Vrata su odškrinuta, ali je izostala „blokada nožicom“. No, bilo kako bilo, srpskog štanda ni ove godine neće biti na ProWein-u, ali ni u Veroni.

Ono što posebno raduje, a vezano je za ovogodišnji nastup TV-a i DOJE u Dizeldorfu, svakako je činjenica da stub proizvodnje ovih sjajnih vinarija predstavlja Prokupac! Od prošle godine je pokrenuta kampanja širenja svesti o ovoj našoj najvećoj sorti. Bila je odlična prilika da na ProWein 2017 svetu predstavimo veći broj vina od Prokupca, od kojih su neka baš odlična, ali nećemo o prosutom mleku. Potrebno je reagovati odmah i dok traje ovogodišnji sajam već pripremati strategiju za ozbiljnije učešće dogodine. TV i DOJA će sigurno nastupati i dogodine, pošto u te dve vinarije odlično znaju da su samo kontinuirani nastupi plodonosni u svakom smislu. Da ne znaju, ne bi ni bili jedini predstavnici Srbije na centralnom svetskom vinskom događaju.

I nije tačno da sreća prati hrabre. Zadovoljavajući ishodi su samo direktna posledica hrabrosti. Na isti način, snažna želja uvek indukuje mogućnost. Prošle godine smo u Diseldorfu imali samo Topličke Vinograde, a ove godine im se pridružila bratska Vinarija DOJA. Sledeće godine će verovatno biti još neka naša vinarija. Od neka, preko nekoliko, do „Ajmo, bre, svi!“, potrebno je da protekne što manje vode Mlavom. To će vinarije teško izvesti same, pa im je potrebna mnogo šira podrška. Do tada, sjajnim ljudima iz TV-a i DOJE želimo da obave ovu misiju na najbolji mogući način i da profesionalno predstave sebe, svoje vinarije, naše vino i svoju zemlju. Sreća je jedino, za nas koji nismo tamo, što je ta misija u sigurnim rukama. Drž’te se!

 

Vinovnik

 

Profesor Dionisije

"Ambicije i buve rado skaču uvis."

(italijanska narodna poslovica)