barell

Vest

16. mart 2017.

Stvarno Arno

Bukvalno neposredno nakon dodele velikog priznanja u Dubrovniku, medalja i u Bordou. Vesnici zlatnog proleća ali i cele godine, za Vinariju Aleksić

Zašto je Vinarija Aleksić paradigma uspona našeg vinskog biznisa i bujanja vinske kulture? Odgovor je vrlo jednostavan. Naime, dok se spremao tekst o tome kako je ova vinarija potpuno zasluženo osvojila izuzetno priznanje u Dubrovniku, njihov Arno (2015) je u Bordou dobio zlatnu medalju na Concours Mondial du Sauvignon. Dok se kucaju ovi redovi, postoji opravdana bojazan da je overa nekog novog priznanja u toku. Ista situacija kao sa bilo kakvim oblikom izrade vinskog atlasa. Spremate ga, a niklo novih nekoliko vinarija. Ima li toga u bilo kojoj oblasti? Možda, ali ne u toj meri.

Za dolazak u takvu situaciju, neophodno je uložiti veliki i smislen trud. „Aleksićke“ su odličan primer. Činjenica da je sada već svaka boca ove vinarije dobila negde u svetu neku medalju, potvrda je nespornog kvaliteta rada. Taj i takav rad je prvo nagrađen u Dubrovniku, gde je Vinarija Aleksić jedan od 300 laureata nagrade „Stvaraoci za vekove“ (Stvaratelji za stoljeća)!

Od svih priznanja, svakako da najviše znače ona koja vam dodeljuju kolege. Kolege najbolje znaju kroz šta prolazite na putu do uspeha. „Stvaraoci za vekove” postaju one firme za koje se Međunarodni ekonomski forum „Perspektive” (u pet kategorija), preko dvanaestočlanog međunarodnog komiteta usaglasi. Ovo lepo priznanje je i veliki polikomponentni uspeh. Kada na takmičenju vinarija pobedi vinarija, onda je to vest samo za tu vinariju i njene poštovaoce. „Aleksićke“ su tu priču prevazišle i sada se takmiče na opštem polju. To je deo koji je jako važan, pošto se na taj način širi svest o vinu. Tada svaka nagrada za bilo koju vinariju postaje nagrada vinu. E to je misija!

Concours Mondial du Sauvignon je ove godine održan osmi put, ovoga puta u Bordou. I zlato za Arno iz 2015-te. I ponovo više od medalje. Mi smo nekrunisani kraljevi izgovora koji za sve imaju opravdanje. Mnoge sorte koje se po svim poznatim standardima tretiraju, nemaju zadovoljavajući eho sa tržišta (pakao rizlinga, zla kob svih boja pinoa...). Jedna od sorti koju Srbija stvarno pravi odlično i gde je pronađen savršen balans sortne čulne baze i karakteristika podneblja, zove se sovinjon blan. Startno potcenjivanje mnogih renomiranih panela širom sveta, kada je u pitanju ova sjajna bela sorta grožđa iz Srbije, ubrzano se menja. Vranjanski Arno je još jedan, ali najsvežiji i veliki dokaz da mi umemo sa tom sortom. Između ostalog i iz tog razloga je ovo zlato i više od zlata.

I tako, kako rekosmo na početku, dok se ovo kuca, Vinarija Aleksić je verovatno još negde po svetu pokupila neku medalju, nagradu, priznanje... Posebno je interesantna činjenica da o mnogim važnim (od lokalnih do svetskih) takmičenjima i konkursima nemamo mnogo informacija. A onda Dragana i(li) Maja donesu neku zlatnu medalju, zlatnu ’ticu ili šta god da se zlatno dodeljuje. Već sledeće godine, što je za najveću radost, uzorke šalju i drugi. Zaključak je jednostavan, Vinarija Aleksić svojim delovanjem i zasluženim nagradama širokog spektra prevazilazi status vinarije te postaje maltene i informativni bilten važnog. Između ostalog i zbog toga je ova vinarija, pored svih priznanja i medalja, zaslužila svako poštovanje. Od naše redakcije, za sve postignuto do sada i ono što tek sledi, jedno veliko - Bravo!

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis