barell

Događaj

21. oktobar 2013.

Svečano otvorena Vinarija Temet

U selu Lozovik pored Jagodine, pred velikim brojem zvanica iz sveta vina i oko vina, održano svečano otvaranje Vinarije Temet

Povodom otvaranja izuzetno modernog namenskog zdanja Vinarije Temet, upriličen je perfektno organizovan i izuzetno posećen prijem. Veliki broj vozila, šarolikih registracija, okupirao je prelepo zdanje ove mlade i perspektivne vinarije. Vinarija Temet svakako predstavlja jedan od stubova takozvanog novog talasa (New Wave) srpskog vinarstva. Kada držite u ruci bilo koju bocu ove vinarije potpuno vam je jasno da se radi o ozbiljnim ljudima koji ništa ne prepuštaju slučaju ili stihiji. Takav je i sadržaj svake boce, tako deluje vinograd, a naročito tako deluje impresivno zdanje same vinarije.

Činjenica koja se na našem portalu ponavlja do u beskraj, manirom autističnog papagaja, kako marketing svakako nije samo izgled etikete plus plaćeni oglas, definitivno je najbolje u vinskoj Srbiji instrumentalizovana u Temetu. Od prolaska kroz Jagodinu, ka Lozoviku, imate snažan osećaj da vas čeka nešto zaista lepo. I jeste prelepo! Postoji u ovoj zemlji nekoliko vinarija koje su zaista za ponos i respekt, a Temet tu svakako da zaslužuje jako važno mesto. Ne radi se ovde samo o investiranim sredstvima, koja evidentno nisu mala, nego o faktu da je svaki kamičak uzidan sa razlogom. Možda je moglo jeftinije, svakako da je moglo skuplje, ali drugačije jednostavno nije moglo. Temet je za vrlo kratko vreme postao snažan i ozbiljan brend, čiji vektor proboja udara maksimalno visoko. Ne zna mu se precizno intenzitet, ali pravac i smer su više nego jasno definisani.

Triling domaćina, pre svega ljubazni i odmereni vlasnik Nebojša Aleksić, zatim kreator respektabilne palete proizvoda Srđan Lukajić, te „momak za sve“, srdačni i višestruko nadareni Dragan Đorđević, pružili su u nedelju sve što se može iz široke palete gostoljubivosti. Svako ko bi se usudio da nađe ozbiljniju zamerku ovom prijemu provereno zaslužuje subvencionisano zadržavanje u medicinskoj ustanovi zatvorenog tipa. I viša sila je dala svoj nemerljiv doprinos, pošto je vreme, blago rečeno, poslužilo. Ako se uzme u obzir princip funkcionisanja Temeta, može se čak zaključiti da su i vremenske prilike organizovane od strane ove institucije koja preti da preuzme primat od najpoznatijeg palindroma u našem jeziku. „Temet“ pre „Ana voli Milovana“, zašto da ne?

Da Temet ima izuzetan krug prijatelja i poštovalaca nije nikakva tajna. Većina njih, i pored nagomilanih obaveza, pošto je u jeku sezona vinskih događaja, došla je da ukaže poštovanje pre svega ljudima koji Temet čine. Ova mlada vinarija je to poštovanje zaslužila svojim odnosom i pristupom poslu, kao i poslovnim partnerima. U nedelju, tu i na tom mestu, gotovo da bi propričali i oni koji decenijama uzajamno ne govore. To mesto, taj pogled i ta atmosfera, zaista deluju gotovo sedativno. Naravno da postoji pregršt takvih lokaliteta u našoj zemlji, međutim, nemate baš na svakom mestu tog tipa gde i da sednete. A ovde je i to ozbiljno osmišljeno, ovde se i radi, ovde se mogu piti sjajna vina, ovde se ozbiljno utabava staza srpskog vinarstva. Sada se više ne može nazad. Temet je važan deo te staze, nešto kao putokaz za mlade i nove, a tema za razmišljanje nekim starijim, koji ne prate savremene tendencije.

 

Profesor Dionisije

"Još nisam postao somelijer ali sam na odličnom putu. Za sada sam samo som."

Zoran Stepanović Gumeni, anonimna slavna ličnost