barell

Događaj

26. oktobar 2017.

Tiho noći

„...nad glavom joj od Bisera grana“. Premijera penušavog vina Vinarije Aleksić!

I tako su se sestre Aleksić 24-tog oktobra pompezno vratile u žižu javnosti. Nešto kao Rafa Nadal. Da, on beše sa Majorke. Konkretno iz grada Manakora. Manakor je možda poznat po „biku sa Majorke“, ali je svakako daleko poznatiji po jednoj fenomenalnoj fabrici, nastaloj 1890-te godine. U pitanju je Majorika, magična kuća čuvenih majorkanskih bisera. Dakle – Biser! Novo penušavo vino od smederevke (!) i konačno na policama...

Još jedno vino iz najvrednijeg „ovo ti znaš, samo tiću*“ ešalona, nije više tajna. Inače, reč tajna se prečesto koristi u vinskom svetu, kao da su enolozi go Aspiriniks ili bar Gargamel. Nema tajni kod vina, od trenutka kada ga obasja svetlost javnosti. Bar je u vinskom poslu sve čisto, jasno i transparentno, da se tako pesnički izrazim. Mada, konspiracija oko tradicionalnog penušavca od smederevke u respektabilnom domu vina Aleksić, gotovo da je i dalje potrebna, pošto su količine (za njih) nestvarno male (2500 boca). Šestocifarska godišnja produkcija ipak zahteva i ovakav vid ekskluzive. A one to jako dobro znaju, pa i čine. Po običaju...

Lep prijem po ružnom vremenu u vodenom sendviču Beograda. Kupaža podzemnih voda i prateće kišurine nije omela veliki broj ljudi da prisustvuju promociji Bisera, a za mnoge se može reći da su se na toj lokaciji obreli premijerno. Da li će se neko i vraćati, pokazaće vreme. Vinarija Aleksić može bukvalno bilo gde da organizuje promociju i doći će svi pozvani. To nam govori o snazi brenda, ali i o snazi porodice kao brenda.

Ono što je enodino (dinosaurus na vinskim svetkovinama – prim. aut.) ljudima moglo malo da zasmeta je nestavljanje karakteristika Bisera na samom događaju u fokus koji zaslužuju. Jako se malo diskutovalo o vinu, između ostalog i zbog preglasne muzike koja je podsetila na ludi film „Sok od šljiva“, Branka Baletića, odnosno na scenu kada Paja Vujisić na svadbi sa „Nikolićima“ (trubački orkestar) „napada“ zetov pseudomoderni sastav. Tako je zvučala rasprava DJ-a i saksofoniste. A Biser se točio neštedimice... Prijatelji vinarije, javna lica, poslovni partneri, familija i ostali gosti su time počastvovani. Ispoštovano je ono iz poslovice: „Ne bacajte Bisere...“ Znate to.

Biser je odličan! Umeren alkohol, pošto je ipak smederevka (brana ranije, po PS-u, kada se i bere za penušavo vino) u pitanju (11.5%). Penušavi Vranjanac spada u retka vina iz te kategorije sa jakim sortnim karakteristikama. Naprosto, smederevka se oseća i to je predivno. I pored „kugave 2014-te“ kao godine proizvodnje Biser je opstao na braniku smederevkinih „združenih odreda citrusa“ u sadejstvu sa jabukama, malo odabranog lokalnog cveća, a u aranžmanu izdresiranih, potentnih kiselina. Ono što Biser vinarije Aleksić čini špriceru je klasično ubistvo, za doživotnu robiju. Sad bez šale, ovakav proizvođački pogled na smederevku kao sortu, zaista je lekovit. A i u trendu, što bi se reklo.

Opšti istraživački trend u srpskim vinarijama je za divljenje. Deluje kao da se „obična“, suva vina podrazumevaju i traga se za novim formulama. Čarima šarolikih pristupa, pre svega tradicionalnoj tamjanici, na ovaj način se pridružuje i smederevka. Da nije u pitanju „Japan sa juga Srbije“, mogla bi da prođe formulacija „skroman doprinos“, ali kod njih ništa nije lažno skromno. Ovaj doprinos je izuzetno veliki i to je jasno.

Dragana je u obraćanju pomenula nešto na temu „zaokruživanja proizvodnje“. Ni slučajno! Proizvodnja vina u Vinariji Aleksić nikada neće biti krug, već beskonačna linija daljih istraživanja i širenja. Pošto nemam više „samo tiću*“ informacija iz vinarije, ostaje mi da anticipiram: nešto desertno, proseko...? A dok anticipiram, nazdraviću čašom Bisera!

Na kraju, nemoguće je oteti se jednom jako upečatljivom utisku. Naime, to veče je organizovana nagradna igra sa samo jednim dobitnikom. Topla preporuka za čitaoce Vinovnika je: Ako se negde takmiči Mira Maksimović, slobodno stavite 100 evra na nju! To vam je najsigurnija investicija...

 

*tiću – ćuti (šatrovački)

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")