barell

Vest

8. maj 2017.

Tošino Vinsko Sokače – Spasiće se prvo mače

Ona stara užasavajuća o prvim mačićima, neće važiti u slučaju Tošinog Vinskog Sokačeta. Mala vinska manifestacija na Novom Beogradu, po prvi put, sledeće subote...

Kada bi se klicalo: „Brže! Bolje! Jače! U Tošino Sokače!“, onda bi to svakako bio festival sendviča. Pošto takav festival (na sreću) još uvek ne postoji, preostaje nam da u Tošino Sokače navratimo sledeće subote (13. maj, 16h) nemerljivo boljim povodom. Naime, na ukrštanju ulica Tošin Bunar i Pariske Komune, održaće se prvo Tošino Vinsko Sokače, događaj koji nije nazvan ni festivalom, ni sajmom, ni salonom... Biće to samo Tošino Vinsko Sokače (TVS), mala vinska manifestacija na otvorenom. Pored najavljenih (za sada) petnaestak vinarija, očekuje se učešće i nekoliko proizvođača sira, čisto da se upotpuni doživljaj.

Organizator događaja je u propratnom pismu naveo sledeće: „Ideja je da na jednom mestu, u jednoj ulici pod vedrim nebom, okupimo male, neafirmisane i autentične vinarije, te da vinskoj publici sa Novog Beograda približimo upravo ova mala zanatska vina.

Da malo to izanaliziramo: Ova formulacija naravno nije potpuno tačna, pošto mi više gotovo da i nemamo neafirmisane vinarije. Pitalica mali – veliki se odnosi isključivo na obim proizvodnje, pa bi se zaista moglo reći da se svi oni koji proizvode ispod dvadeset – trideset hiljada boca mogu podvesti pod ono „mali“. Najavljene vinarije jesu autentične i vina su im svakako zanatska, a pridev mali se i u tom segmentu takođe odnosi na obim proizvodnje. Naravno, pojaviće se i neki potpuno nepoznati izlagači, što je nemerljiv doprinos šarmu i podizanju koeficijenta interesantnosti. Opština Novi Beograd je sa svoje strane podržala TVS, što je lepo ali i očekivano, naročito kada je ova opština u pitanju.

Izvesni ljubitelji vina iz raznih krajeva onog Beograda preko Save su u šali, poluzabrinuto, po najavi manifestacije na obodu „Paviljona“, pitali da li je potrebno nositi pancir. Vreme „divljih“ i žestokih Paviljonaca je sada prošlost, pošto se stanovništvo potpuno izmešalo. Ruku na srce, sve to nikada nije prevazilazilo benigni okvir, pa se može reći da je stara dobra fama o Paviljonima i Paviljoncima uglavnom nastala kao protivteža nekim „ozloglašenim“ krajevima Beograda. Paviljoni su, ma šta vas lagali, oduvek imali dušu.

Lepo je što se vinsko dešavanje organizuje na Novom Beogradu, zasebnom gradu i neprikosnoveno najboljoj tekovini pokojnih Jugoslavija. Deo u kome se organizuje TVS spada u najstarije delove Novog Beograda i to daje posebnu draž. I niko vam ne može garantovati da će provod na TVS biti odličan, pošto su garancije danas za bilo šta uglavnom potpuno neutemeljene, ali se to intuitivno skoro može napipati. Naprosto, entuzijazam organizatora i vrlo zanimljiva lista izlagača obećavaju nepretenciozno a sadržajno popodne i veče, sledeće subote.

Dakle, trinaestog maja svratite ako ste u mogućnosti, na prvo Tošino Vinsko Sokače! Mesto: Ukrštanje ulica Tošin Bunar i Pariske Komune. Vreme: 16 časova. Vidimo se tamo...

 

Profesor Dionisije

"Dok čovek traži mudrost, dotle zaslužuje naziv mudraca. Čim se uobrazi da je posrkao svu mudrost, odmah postaje budala."

Volter