barell

Događaj

17. maj 2016.

Uz staro platno i staro vino i stara pesma ide

Vokalna grupa Constantine iz Niša se „upisala“ u Sava Centru. Podršku im je pružila Izba Jovanović!

Sedamdesetih godina prošlog veka smo imali poprilično jaku „akustičarsku“ struju u popularnoj muzici. Trenutno imamo situaciju da struja (elektronika) odnosi prevagu nad akustičnim. Vokalna grupa (nikako da prebrojim članove ali matematika kaže da ih je deset) Constantine iz Niša, nastala je pre osam godina sa jasnom vizijom da neka živa muzička dela aranžerski presvuče i da sa nekih starijih, pomalo zaboravljenih, oduva sloj prašine i vrati nam ih u svakodnevicu. Šarm teroara sa koga dolaze se, pored besprekornih interpretacija, pre svega zasniva na faktu da deluju kao kupaža akademskog hora, crkvenog hora, drevne „lude“ klape, neprevaziđene ekipe koja se nadpevava pored zapaljenog bureta u Bronksu... Sve su to ovi momci i zato zavređuju posebnu pažnju javnosti.

Muzikalnim Nišlijama apsolutno pripada ime koje su sebi nadenuli. Hvala dragom Bogu što bar u muzici ne važi krvavi protokol o geo poreklu, pošto su baš oni – Constantine! U petak, trinaestog maja, upisali su se u važnu listu onih koji su samostalno nastupali u Sava Centru. Inače, za svaki poduhvat tog ranga, pošto nije u pitanju nešto banalno popularno, neophodna je i podrška prijatelja. Među prijateljima koji se ističu je i entuzijazmom velika, a obimom proizvodnje mala vinarija, Izba Jovanović.

Inače, prilično je apsurdna vinska situacija u i oko Niša. Izuzev legendarnog podruma Malča, gotovo da i nema ni kvantitativno ni kvalitativno ozbiljnijeg proizvođača. U Keniji tvrde da Župa nikada nije dovoljno daleko, ali ipak... Moglo bi se reći da Niška vinska oblast podseća na Veliku Britaniju: Mnogo konzumenata, a proizvođači daleko. Iz tog razloga je suštinski važna sudbina Izbe Jovanović.

Ako predivni Jovanovići (Andriana i Ivan) nastave kako su počeli, sigurno će indukovati još nekolicinu proizvođača iz ovog kraja i okuražiti ih da se predstave širokom vinskom auditorijumu. Pošto su oboje profesori muzike u Južnoj Srbiji (KiM), sasvim je logično da svoju (za sada) sekundarnu delatnost, povremeno i formalno „zakače“ za muziku. Naravno, dobru muziku, pošto njih dvoje znaju šta je muzika... Njihov trenutno jedini proizvod, prefinjeni merlo, svojim performansama najviše podseća na neki neobarokni hardkor koji se pije. Muzički najutemeljenije vino naše svakodnevice se služilo nakon koncerta sjajnih Nišlija, na ljupkom prijemu za izvođače i prijatelje, u VIP salonu Sava Centra. Pripadajući finale sjajnog koncerta grupe Constantine sa brižljivo selektovanim gostima.

Piscu ovih redova je posebno draga reinkarnacija „drevnog“ hita dragog mu niškog benda Lutajuća Srca – „Jefimija“. Za one sa jeftinijim ulaznicama, uvod u ovu pesmu je naslov teksta. A kad smo već kod naslova – naslov najvećeg i u svoje vreme na sve strane nagrađivanog hita ove grupe se čuo tokom prijema sa svih strana: „Još malo!“ Spomenkinog glasa i Jovanovićevog merloa nikad dosta...

Veličina grupe Constantine je i u tome što „istorija ne počinje od njih“. Poštovanje korena je recept raskoši krošnje. I u Ivanovom merlou nema ni miligrama mladalačke prepotencije. Sve i da se ne zna da je tu diskretno umešao prste prekaljeni „sufler“, župska vinarska vedeta Kosta Botunjac,  bilo bi jasno da je u pitanju još neko. A jasno je i da Jovanovići, poput svih ozbiljnih intelektualaca, nisu imuni na korisne savete. U sve ovo se uverilo više od sto prisutnih na prijemu. Muzika i vino? Da, ali samo ako je u oba slučaja u pitanju umetnost. Constantine i Izba Jovanović to svakako jesu.

Za one koji su propustili koncert grupe Constantine, a želeli bi da se uvere u kvalitet merloa Izbe Jovanović, postoji rešenje. Dva jako važna beogradska kluba, Zaokret i Elektropionir (u Cetinjskoj ulici), poznata po brižljivo selektovanom muzičkom programu, uvrstila su ovo vino u svoju ponudu. Kao i uvek u životu, neke stvari se baš potrefe. 

 

Profesor Dionisije

"Kad se pravi genije pojavi, možete ga poznati po tome što se sve budale nalaze u savezu protiv njega."

Džonatan Svift