barell

Vest

4. april 2016.

VINITALY 2016 – Vreme je

Važna svetska turistička metropola – Verona i ove godine će biti poprište najvećeg vinskog sajma na svetu. Vinitaly 2016, ovoga puta neće proći bez nas!

Nagli kvalitativni zaokret proizvodnje vina u Srbiji i transformacija iz „gole“ industrije u vrhunsku individualnu proizvodnju predstavlja verovatno najveće ohrabrenje i putokaz za mnoge segmente privrede. Od zemlje izvoznika „u cisternama“, postajemo globalno polako, ali za vinske prilike neverovatno brzo, ozbiljan takmac na svim relevantnim takmičenjima. Na velikim svetskim smotrama se do sada učestvovalo sporadično i mahom individualno. Za april ove godine (10. – 13.) zakazan je prvi organizovani nastup srpskih vinara pod jednom zastavom, sa jednom misijom (prikazati ko smo, šta smo i gde smo) i jedinstvenom vizijom (Srbija je bila, jeste i biće, zemlja vina). Idemo u Veronu! Vreme je...

Vinitaly 2016 je jubilarni, pedeseti sajam po redu. Po broju izlagača i validiranoj poseti ubedljivo je najveći vinski događaj na svetu. Ove godine to nije smelo proći bez nas. Na jedrima te ideje, dve redakcije (portal vinovnik.rs i TU! magazin) pokrenule su pre osam meseci inicijativu za realizaciju prvog kolektivnog nastupa srpskih vinara na sajmu najvišeg mogućeg nivoa, po svim aspektima. Pod pokroviteljstvom ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, koje se nije oglušilo o argumentovan i blagovremeno sročen predlog za dejstvo, obezbeđen je deo sredstava za realizaciju ovog projekta.

Ovogodišnji, premijerni kolektivni nastup selektovanog srpskog vinskog blaga u jednoj od tri prestonice vinskog Starog Sveta, predstavlja samo početak. Dve navedene redakcije će dati sve od sebe da kolektivni odlasci naših vinarija budu ustaljena praksa i da se svi oni, kojih ima u velikom broju, u narednim rotacijama predstave na najozbiljnijim svetskim smotrama, te postignu što više poslovnih dogovora. Velika želja organizatora sajma Vinitaly da se pojavimo, imala je snažno motivaciono dejstvo da se u realizaciji odlaska istraje. Kao vinska zemlja smo prepoznati i red je da odemo na globalno upoznavanje. Naše eminentne vinarije (Vinarija Aleksandrović, Podrum Radovanović, Vino Budimir, Vinarija Aleksić i Vinarija Zvonko Bogdan) braniće na ovom spektakularnom događaju tezu da nam je vino, ako ne najprosperitetnija delatnost, onda da se sigurno nalazi u samom vrhu.

Kompletne akcije ne bi bilo, da u vinski svet nije „ušetala“ praksa raznih takmičenja. Pošto se kao narod takmičimo uvek, svugde i u svemu, srpsko vino je, isprva stidljivo, a sada sve kočopernije, privuklo pažnju eminentnih ocenjivačkih panela širom planete. Postavši uobičajena stavka na spisku medalja, srpsko vino je čekalo i dočekalo trenutak da se pojavi na nekoj velikoj svetskoj manifestaciji. Iz tog razloga, na put u Veronu, na „probijanje leda“, ide pet prekaljenih, kvalitetnih i beskompromisno profesionalnih vinarija. Osvedočena kombinacija domaćeg teroara (podneblja), drevnih iskustava, moderne tehnologije, tržišnog šarma i prakse da toliko nam bliska improvizacija, bude samo nadgradnja osobenosti, dovela nas je u situaciju da nas se u Veroni čeka sa većom pažnjom no što je i možemo zamisliti.

Iz navedenih razloga i napominjemo: „Vreme je!“ Vreme je za hrabri korak na putu ka poziciji koja nam pripada. Bilo bi sebično da samo mi, građani ove zemlje, uživamo u svojim vinima i dičimo se karakteristikama. Red je da to vide i osete i drugi. Zato idemo u Veronu, aristokratski diskretno, svesno i ponosno... Idemo po svoje, pripadajuće parče svetskog vinskog neba!

 

Profesor Dionisije

"Dok čovek traži mudrost, dotle zaslužuje naziv mudraca. Čim se uobrazi da je posrkao svu mudrost, odmah postaje budala."

Volter