barell

Događaj

16. jun 2013.

Veče Vinarije Mašareli (Masciarelli)

Udruženim snagama Enotrie i Silba, vinoljupcima su u Srpskoj Kući Vina predstavljeni proizvodi ove visoko kotirane italijanske fabrike najplemenitijeg fluida, svetskog renomea.

Mali Iđoš je jako simpatična varošica u Severnobačkom okrugu. I kakve veze sad ta varošica ima sa degustacijom proizvoda Vinarije Mašareli? Pa nema nikakve. Međutim, poštanski broj Malog Iđoša je 24321. U prevodu: Dva trebjana, četiri montepulćana, tri vina bazne Mašareli linije (Classic), dva iz linije Vila Đema, te na kraju, jedna i jedinstvena Iskra. Uvek je veliko zadovoljstvo malo prošetati asortimanom ove posebne vinarije.

Vinarija Mašareli je pre svega prepoznatljiva na našem i okolnim tržištima po liniji „Marina Cvetić“. Svi znamo priču o Marini Cvetić, njenoj udaji za Đani Mašarelija, nastavku rada na Đanijevoj viziji, o tome koliko ona znači regionu Abruco... Sve to znamo, pa se ovom prilikom nećemo time baviti. Priređivači degustacije su ujedno i liniju „Marina Cvetić“ za ovu priliku ostavili po strani. Na „crtu“ velikom broju poštovalaca vina izašli su sledeći takmaci, favoriti predstojećeg leta:

Suvoću besprekorno ispoliranih čaša, prvo je uznemirio Trebbiano d’Abruzzo doc Masciarelli. Lepo, lagano vino, koje se proizvodi i odležava u inoksu (veliki tankovi od nerđajućeg čelika). Nešto poput sendviča koji vam napravi Italijan: Kako je moguće da je toliko ukusno, a da se ne luduje sa sastojcima? Možda je u pitanju obična kriška hleba, ali ipak je sendvič. I to odličan!

Villa Gema Bianco je naravno, logičan sled. U pomoć trebjanu ovde stižu autohtona kokoćola (cococciola, 15%) i dašak šardonea (5%). Ovde imamo malo puniju priču, jasno izraženije telo i svakako podizanje nivoa priče. Odlično belo vino za svaki dan i šmekerska šifra za sef koji se zove Lagana letnja Italija.

Omiljena devojačka boja, u narodu poznata pod naslovom roze, otvorena je vinom Masciarelli Rosato. Od trećeg vina krećemo sa sortom montepulćano. Roze od montepulćana je trka sa vremenom, pošto opne ovih bobica sadrže puno „farbe“ i onda sve to vrlo brzo skrene u crveno vino. Nema spavanja! Maceracija mora biti baš kratka i tu su u pitanju sati, a ako se nastavi sa ovim globalnim sagorevanjem, verovatno će se kasnije dejstvovati pod štopericom. Bogat i voćan, sa nezaobilaznom aromom trešnje, ovaj roze je odličan izbor za vrele dane pred nama.

I ponovo nadgradnja: Villa Gema Cerasuolo. Izuzetno svež roze, sa lepim, malo jačim kiselinama i ozbiljnijim telom. Potpuno opravdava svoj naziv Cerasuolo, pošto se nos i nepca pune aromama i ukusima višanja i trešanja. Ovaj rujni adut vinarije Mašareli može bez problema da isprati prilično ozbiljnu klopu. Oni koji su za baš lagan letnji roze, neka se vrate na pasus iznad ovog.

I tako stižemo do finalnog dvojca. Uvod u treću, crvenu fazu degustacije je bazni Montepulciano d’Abruzzo Masciarelli. Nepretenciozni, srednje puni montepulćano, istretiran u inoksu od „a“ do „š“. Još uvek razigrani tanini, srednje telo, izražena svežina... Što bi se reklo, sofisticirana industrija u svom najsjajnijem izdanju. Ovo vino sasvim pristojno otvara vrata odaje koja se zove „Carstvo crvenih vina vinarije Mašareli.“

A kada se vrata otvore, onda je potpuno u redu da se to učini širom. Iskra! Stopostotni montepulćano koji je preživeo ozbiljan tretman od osamnaest meseci novog, vrhunskog barika i poprilično odležao u bocama. Boja ovog vina je ozbiljan adut onima koji ovu vrstu vina nepravilno nazivaju crnim. Iskra je gotovo crna, granitne strukture i sa izuzetnim potencijalom za starenje. Bogato vino puno slasti, sa jasnim voćnim karakterom, aromama grafita, hrasta i crnog voća, alkohol spakovan...  Još uvek razigrana taninska baza, ukazuje na ovo vino kao na investiciju. Iskra to svakako jeste!

Sve u svemu, još jedno vrlo sadržajno i ležerno veče uz vina vinarije Masciarelli, upotpunjeno kao i uvek, uvoznim prehrambenim asortimanom firme Silbo.

 

Profesor Dionisije

"Dok čovek traži mudrost, dotle zaslužuje naziv mudraca. Čim se uobrazi da je posrkao svu mudrost, odmah postaje budala."

Volter