barell

Vest

9. jun 2013.

Vimmid & Filigran - Diskretan šarm degustacije

U subotu 8.6.2013. godine u Srpskoj Kući Vina održana je degustacija dve bratske i komšijske vinarije: “Vimmid“ i „Filigran“ manastirskog imanja Bukovo

Domaćin ove izuzetno prijatne vinske večeri bio je Vlada, tihi čovek čiji tehnološki rad povezuje dve vinarije. Na samom kraju degustacije mu se pridružio i brat Boban. Posmatrajući braću dobijate snažan utisak da su doneli vina kojima su dali nedvosmislen lični pečat. Iz Negotinske Krajine, konkretno - lepog sela Vidrovca,  stigla su prijatna, nenametljiva, diskretno intrigantna, gotovo sedativna i lepo izbalansirana vina.

Prvi adut večeri je Vimmidov rose „Aglaja“ (pino noar, prokupac) božanstvene rubin boje. Boja jeste malo upečatljivija za roze, ali još uvek jasno distancirana od ružice. Ovo se postiže malo dužom maceracijom. Prijatnim spojem lepih kiselina sa jasno isprofilisanim voćnim karakterom, ovo vino je upravo ono što želi da bude: Istinsko osveženje. Pustila sam ga da malo „dane dušom“ i dobila vrlo prijatnu slast.

Sovinjon – semijon je ne baš toliko česta kupaža na policama naših vinoteka. Šteta! Vimmidov je polusuv, što predstavlja posebnu draž. Svež na mirisu i tako kristalne boje, potpuno vas izbaci iz ravnoteže kada ga probate. Baš silan ali lepo upakovan alkohol nosi vrlo robusno telo. Hrabar ali vrlo uspeo pokušaj da se napravi vino koje može biti skoro desertno. Braća iz Vimmida mnogo polažu u ovo vino, ne bez razloga.

Stigli smo tako i do Filigrana. Game je sorta grožđa koja najbolje uspeva na dve lokacije, ako gledamo planetu globalno. Jedna lokacija je Negotinska Krajina, a druga je manje bitna. Šala ili ne? Filigranov game je nepretenciozno, kompletno odrađen u inoksu. Nema nimalo drveta, ali jedno pitko vino, kiselkasto, koje se lepo otvara u čaši.

Nakon gamea, na red je došla dugo očekivana zvezda, crna tamjanika, skoro izgubljena domaća muskatna sorta. Boja podseća na pino noar, zavodljivog mirisa i ukusa... Nije ni čudo kad je ženskog pola (ima ženski cvet)! Interesantno i prijatno vino kome treba pružiti šansu i dati podsticaj u budućnosti. Utisak koji sam dobila je da crna tamjanika poput ukusne voćne salate popunjava sve ono što niste uneli u organizam. A fali vam!

Poznato je da mi sa ovih prostora volimo jaka, moćna vina. To je razlog zbog koga Filigranov kaberne, koji je imao premijeru sinoć, ostavlja najsnažniji utisak na većinu degustatora. Ozbiljno vino, mirisa ljubičice, kupine, tosta i grafita, a na ukusu voćna bomba. Tanini još uvek mladi i robusni, a završnica sasvim korektna. Odlično vino sa perspektivom.

Vimmid i Filigran su vinarije sa dosta potencijala, pa samim tim zaslužuju svaku pažnju i podršku. Na pažnji će vam se pristojno zahvaliti, a podršku sigurno opravdati. Njihova vina su mi zaista omogućila da na par sati pobegnem od sveopšte halabuke i uživam u svom miru.

 

Profesor Dionisije

"Gledajući kako se u najgorim mukama unutar ogromne bačve davi poslednja supruga njegovog strica, mali Džonatan reče - U vinu je i strina!"

iz romana "Svedok fermentacije", anonimni autor