barell

Vest

27. januar 2016.

Whatever it takes

Kada se Aron Remzi upiše među strelce, neko ode Bogu na istinu. Ako taj neko ima bilo kakve veze sa vinom, potražite to vino!

Institucija: „Umetnik sam, al’ sam gladan, pa sečem uši u dokolici, nemaštini i kreativnom ludilu“, za života tog istog umetnika, nije nikakva novost. Neki su bili mudriji od drugih i nisu proćerdavali krvavo stečenu kintu na kurvanje & ostale vannastavne aktivnosti. Volfgang Amadeus Mocart je posebna misterija, pošto odlični honorari sa svetskih turneja po dvorovima nisu imali šansu kod nestašnog genija. Na kraju je završio u grobnici zbog koje „Ja sam pošteno radio svoj posao i izlagao se opasnosti da me uhvate i oteraju na robiju“, odnosno legendarni Bili Piton, ne bi arčio lopatu.

Januar ove godine će ostati upamćen po tome da je „momak sa kosom (ne ukras na glavi, nego alatka)“, zaista vredno radio, bar kada je svet umetnosti u pitanju. Koincidencija stradanja umetnika nakon golova koje je postizao Velšanin Aron Remzi iz Arsenala, rasplamsala je talas sujeverja širom planete. Njegova najslavnija, po mnogim sujevernim likovima – žrtva, bio je Dejvid Bouvi. Napustio nas je čarobni čovek, umetnik čija je ludačka stvaralačka energija vrtela muzičke trendove onako kako gramofon vrti ploču: Konstantnom brzinom i sa posebnim stilom. Umro je i sa sobom u grob poneo samo ono što još nije uradio. Sve ostalo, što je realizovao za života, postalo je opšte dobro. Nije ni imao nameru da to nosi sa sobom...

A kada umetnička veličina napusti ove, nama poznate četiri dimenzije, onda najnormalnije nastaje jagma za bilo čim što se dovodi u vezu sa tom osobom. Posle odlaska slikara, kreće navala na njegove slike. Posle muzičara, na muziku koju je stvarao... U slučaju Dejvida Bouvija, kako navodi wine-searcher.com, najveći sajt za pretragu vina, drastično je skočilo interesovanje za vinima koja na neki način dolaze u dodir sa ovim umetnikom. Naime, jedna velika vinarija iz Španije, preciznije – Valensije, pod nazivom Bodegas Visenta Gandia je pre nekoliko godina pokrenula ljupku humanitarnu akciju u kojoj su učestvovali svetski priznati umetnici. Pirs Brosnan, Džordž Kluni, bend Koldplej, Šarliz Teron, Penelope Kruz i Dejvid Bouvi, stali su sopstvenim kreacijama iza etiketa vina ove vinarije, koje su se prodavale, a prodaju se i dalje, u humanitarnoj akciji „Whatever it takes“.

Na sajtu vinarije, nema više u ponudi Bouvijevog širaza, što verovatno ukazuje na to da je rasprodat. Na ovaj način je do sada sakupljeno oko pola milona evra i ta suma je prosleđena tamo gde je najpotrebnije – Africi. Prerana smrt ovog umetnika je dakle, inicirala novi talas jagme za ovim vinom, pošto više nisu u pitanju samo humani ljudi i(li) vinopije, nego su se u poteru uključili i kolekcionari svega što ima pečat njihovog idola. U svakom slučaju, ako ste u prilici da dođete u posed ove boce, nemojte propustiti šansu. To vino je sada mnogo više od vina, a Dejvidu Bouviju, neka je večna slava... I mnogo mu hvala za sve!

 

Profesor Dionisije

"Da su Prle i Tihi pili Sovinjon Blan, vino bi se prodavalo neznatno lakše."

Charles Bukowski (1920 - 1994)