barell

Vest

24. oktobar 2017.

Zlatni Bergamo – Neki novi šampioni

Upravo završeno ocenjivanje u Bergamu, na takmičenju „Emozioni Dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme“, promovisalo neke nove vinske favorite.

Šta spaja Vrnjačku Banju, Irig, Niš, Valjevo, Slankamen, Kragujevac i Banoštor? Sem činjenice da su u Srbiji, tu su i zlatne medalje sa „EMOZIONI DAL MONDO: MERLOT E CABERNET INSIEME 2017“! Ivan Jovanović, vlasnik Izbe Jovanović me je nazvao i rekao sledeće: „Pošto smo prvo tebi javili i kad su nam sekli vinograd, red je da ti prvom javimo i za našu premijernu zlatnu medalju u Bergamu!“ Pa, red je... Prvo takmičenje i prvo zlato za ovu malu – veliku vinariju. Ono što nisam znao, kada mi je Ivan javio vest je tek za posebnu radost. U tom zlatu nisu sami! Vinarije iz gore navedenih srpskih gradova i sela imaju (bar po jednu) zlatnu medalju.

Da je neko potpuno neupućen dobio gornji spisak, logično bi zaključio da se tu radi nešto o turizmu, neki turistički karanfil, karfiol, prizma, oposum, paralelopiped ili tako već nešto... Na ideju da će u ta mesta stići vinske zlatne medalje iz Italije, lako bi se nasmejao, kao kada čuje loš vic od drage osobe. Poput aktuelne ruske književne reprezentacije, u kojoj se ne zna ko odakle bije, ali to radi ciljano i ubitačno, tako se ispostavlja da smo mi frontalno zemlja vina. I to po vertikali. Bez predstavnika Župe i Negotinske Krajine, koji slove za najpotentnije vinogradarske delove zemlje, pa i bez Subotičko – Horgoškog odseka za vrhunski kvalitet, pa bujajuće Toplice... Dakle, bez onih sa kojima se računa, pojavili su se neki novi rejoni i dolili još malo zlatne mase u već ionako čvrst temelj Srbije kao vinske institucije.

Idemo redom: Najbolju ocenu u Bergamu, od naših vina je dobila Vinarija Grabak iz Vrnjačke Banje! Još uvek „sveži“, pamtimo ih sa poslednjeg festivala u Nišu i nedavno održanog Salona Prokupca u Skadarliji, dosegli su svojim kaberneom pod nazivom „Modrovrana“ do 88.86 poena, što je neverovatan podsticaj za dalji rad. Sve čestitke! Sledeći po broju bodova je Kovačevićev R Aurelius. Da, to je beše onaj što nije hteo na Vinitaly iz... Nije bitno kog razloga. Vremena se srećom menjaju i to jako brzo, a ovo vino (kao i sve od Kovačevića sa crnim etiketama) predstavlja lepezu proizvoda za ponos i uživanje. Sasvim logično i za mnogo širu publiku no što je naša, a što dokazuju oba zlata u Bergamu. Zlato je dobio i S Aurelius.

Izba! Kao što rekoh, prvo internacionalno pojavljivanje Jovanovića na međunarodnoj sceni i normalno, zlato. Taj prelepi merlo koji je do skoro imao samo jednu manu, neshvatljivo nisku cenu kao simbol istinske hrišćanske skromnosti porodice Jovanović, prepoznat je u Bergamu. Ova medalja je jako značajna i za Niš kao takav, pošto je dokaz da se i tamo može. I to na najvišem nivou.

Pusula? Pusula Cabernet Sauvignon iz 2013-te je, opet, potvrda da u ovom omiljenom podrumu rade još nešto sem belih vina. Od njihovog traminca i raznih oblika sovinjon blana, teško je bilo probiti se. Kaberne fran prevashodno, bude nekad i pino noara, ali kaberne sovinjon iz 2013-te je definitivno „povukao nogu“. Veliki ali zaslužen uspeh vinarije koja je u zamahu i čiji je počesto jedini realan problem – manjak količina.

Finale čuvenog vica o Muji u svemiru („Na’rani svinje i ne diraj ništa!“) je prošle godine u Lazarevcu, konsenzusom ispratilo vinom do vrha napunjene polulitarske flašice vode vinarije Wine Art, u budućnost. Sale Novaković je napismeno tražio utiske od par nas u vezi svojih novih vina. Sadržaj gotovo svih anketnih listića se poklapa sa kreščendom pomenutog vica. Nije dirao i pripadajuće zlato je stiglo za merlo Sumarum, samu vinariju, ali i Šumadiju kao takvu. Još se pamti veliko zlato Radovanovićeve 25-ce, od pre par godina.

Zlato za Šapatov kaberne (2013) je pravi melem na ranu. Vinariji, koja je na početku svog delovanja predstavljala doktorski rad iz „naopake produkcije“, zlato iz Bergama je jasna smernica za konsolidaciju. Prelep objekat, lepi vinogradi, sjajna oprema, vrhunski uslovi za rad, ali... Čudna kadrovska rešenja i kvalitet vina nisu pratila estetske i funkcionalne standarde. Sada to više nije slučaj. Neka nova lica, rasterani „benigni glodari“ i malo jači fokus na proizvodnju, vrlo brzo dovode do rezultata. Samo napred!

Fruškogorski Vinogradi svojim merloom (2012) zatvaraju zlatni krug. Jedino što nikada nije bilo sporno u ovoj vinariji je kvalitet vina. Medalja iz Bergama je potvrda, ali i obaveza da se kontinuirano i fokusirano nastavi posvećeni rad. Rezultati kao što je ovaj, tada nisu u pitanju.

Od svih naših vina, zlatnu medalju novinarskog (nezvaničnog) žirija dobila je Izba Jovanović za svoj merlo (2015) i na taj način upotpunila ovaj veliki uspeh srpskih vina, odnosno osam zlatnih medalja. Manifestacija u Bergamu je, inače, u jakoj sprezi sa Vinitaly i predstavlja neki oblik „predvorja“. Već nekoliko godina srpske vinarije postižu zapažene uspehe, pa je to i predstavljalo inicijalnu kapislu za predstavljanje u internacionalnom paviljonu na jubilarnom 50-tom Vinitaly u Veroni. Ovogodišnji nastup naših vinarija u Bergamu je još jedan dokaz da smo, mi neki koji malo navijački, ali više objektivno verujemo u srpska vina, bili u pravu! Iskrene čestitke svim laureatima!

 

photo: g. Nikola Biorčević (redovni sudija takmičenja u Bergamu)

 

Profesor Dionisije

"Danas se uopšte ne isplati imati pare!"

Snowy White