barell

Događaj

11. avgust 2017.

uNIŠtavanje

Glagolska imenica “uništavanje” je najverovatnije nastala iskustveno, nakon čestih odlazaka u Niš uz prateći fenomenalan provod. Festival, ponovo!

Po mnogima (uključujući i konsenzusni stav naše redakcije) najlepši vinski događaj u zemlji, samo što nije počeo. Ovogodišnji dvodnevni praznik vina (11. 08. - 12. 08.) okupiće po starom oprobanom receptu preko trideset izuzetno renomiranih proizvođača. U prelepom ambijentu Niške tvrđave održava se Naissus Wine & Fine Fair 2017! Bekgraund, odnosno narodski rečeno – muzičku pozadinu festivala činiće, već uobičajeno, čestiti živi zvuci sa bratskog Nišvila. Sve ukazuje na novi spektakl za pamćenje.

Kao po običaju, za ovakve tvrdnje i mi po tradiciji imamo konkretne dokaze. Naime, ne toliko pompezno najavljeni veliki umetnik, rodom iz Obale Slonovače, a po pasošu Francuz – Alpha Blondy, nastupaće u petak i to u smiraj prvog dana vinskog festivala. Svako ko se u petak nađe na vinskom festivalu, biće u jedinstvenoj poziciji da se uveri u (po nama) jedini pravi dobitni spoj kompletne palete vina i jednog muzičkog stava i pravca: Vino i rege, kao dva rođena brata. Kada smo pre par godina objavljivali tekstove na ovu temu, ne samo na našem portalu, već i po nekim mejnstrim medijima koji tretiraju istinsku kulturu, mada nije konkretno naglašeno, upravo smo i mislili na Alfa Blondija. Dobro, pomalo i na Tiken Jah Fakoly-ja, DUB INC... U svakom slučaju, rege iz Francuske. Samo da se Alpha dovoljno dobro čuje i to će biti... Ne, bolje ne može!

Između ostalog, zbog ovoga se ne sme propustiti petak u Nišu. Fenomenalna vina, gotovo "izmišljena" scenografija i vrhunski rege u pozadini obećavaju rezonantni efekat! Legendarni intro svakog koncerta - "Jerusalem", zatim "Peace in Liberia", pa "Boulevar De La Mort" i ostalo, uz naše prokupce će na tvrđavi zvučati moćnije nego ikad. No, da se vratimo mi konkretno vinu... Pored većine vinarija koje kaparišu pozicije godinu dana unapred, biće i nekih noviteta za nišku vinsku publiku. Ovo je jedini festival sa realnom listom za čekanje i ne može baš svako da izlaže. Pozicije se stiču godinama i kontinuitetom nastupa.

U smislu nadirućeg kvantiteta i vrtoglavog rasta kvaliteta, apsolutno nema sumnje da će Nišlije i njihovi dragi gosti biti u prilici da overe realan presek vinske scene. Organizator Predrag Peca Janković sa svojim timom i inače podiže standarde iz godine u godinu, pa se može reći da je u pitanju formalni festival, sa jakom pozadinom koju čine izuzetno korisne razmene iskustava, informacija, ali i dvodnevno intenzivno druženje u okviru esnafa. Gotovo da se zna i ko gde sedi za ručkom!?

O publici koja festival posećuje, nema potrebe trošiti prostor u članku. Retko fini svet, gotovo pa probran... Ne sumnjamo da će istinski ljubitelji vina, izuzetne niške dame i gospoda, ponovo uživati. Uzajamno poštovanje publike i proizvođača vina je na ovom festivalu i više nego transparentno. No, da ne davimo dalje. Petak i subota, Niška tvrđava... Inače, samo da dodamo, ako neko planira da odvoji jedan dan za festival, neka to bude petak, pošto se čovek lako zarazi lepotom, pa ostane i u subotu. Ko dolazi samo u subotu, mora znati unapred, da nema nedelje. Odnosno, nedelje ima, ali festivala ne!

 

Profesor Dionisije

"Ambicije i buve rado skaču uvis."

(italijanska narodna poslovica)